Sådan lærer du dit barn alfabetet

Når dit barn når en vis alder, sker det helt automatisk, at alfabetet bliver en del af barnets hverdag, da det er noget, barnet skal have et vist kendskab til, inden skolen starter.

Hvad er det danske alfabet helt præcist?

 

Det danske alfabet kaldes også for det dansk-norske alfabet, fordi det er et alfabet, der er ens for de to nordiske sprog dansk og norsk, hvilket både gælder for bokmål og nynorsk. Alfabetet bygger på det moderne latinske alfabet og har 29 bogstaver med Æ, Ø og Å som bogstaver, der kun hører det danske og norske alfabet til.

 

For at forstå hvad det danske alfabet er, skal vi først gå i dybden med, hvad et bogstav er, da et alfabet er bygget op på bogstaver, som hver især er tilknyttet en sproglyd og et symbol, som vi kendetegner med det specifikke bogstav.

 

Alle de danske bogstaver i alfabetet i korrekt rækkefølge er:

a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n, o, p, q, r, s, t, u, v, w, x, y, z, ø, å

 

Det sidste bogstav i alfabetet er “å” – det har ikke altid været at finde i det danske alfabet. Skruer vi tiden 70 år tilbage – helt præcis 1948, blev å’et indført i det danske alfabet.

Dengang var folk i tvivl om, hvilken placering det skulle have i alfabetet. 4 år efter alfabetet blev indført, var den officielle politik, at det skulle stå først i alfabetet. Dette ændrede sig kun 3 år efter til det sidste bogstav i alfabetet. Nøjagtig som det danske alfabet er officielt kendt den dag i dag.

 

Dette er også at finde på et stort antal danske børneplakater og andre forskellige læringsformer.

 

Hvornår lærer børn bogstaver og alfabetet?

 

De fleste børn begynder at lære alfabetet i 0. og 1. klasse i folkeskolen. Nogle lærer det før, andre lærer det efter. Det kan være en god træning at øve alfabetet, inden barnet begynder i skole. I starten af 0. klasse lærer børn at gengive historier og oplevelser.

 

Sjove oplevelser med dyr på en plakat er med til at sætte erindringer i barnets hukommelse, som senere bliver til sjove stunder, når barnet pludselig gengiver en sjov episode, du måske havde glemt.

 

Jo før barnet lærer alfabetet, jo nemmere bliver det i skolen.

 

 

Sådan lærer barnet alfabetet

 

Lær bogstaver er ikke altid nogen nem disciplin, når man er et lille barn. Der skal derfor nogle lidt mere kreative metoder til end at sidde og terpe dem på et stykke papir. For det er jo ikke underholdende.

 

Når du derfor går i gang med projekt ”lær bogstaver” og ”lær alfabetet”, er det en rigtig god ide at sætte dig i barnets sted. Hvad kan dit barn godt lide at gøre, når det lærer? For mange børn gælder det, at det med at lære bogstaver eller lære alfabetet er lidt sjovere, når det er aktivt.

 

Benyt dig derfor gerne af sangen, som du selv lærte som barn:

 

A, B, C, D, E, F G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, X, Y, Z, Æ, Ø, Å, 29 skal der stå på min fars storetå”.

 

Det er en god måde at lære barnet alfabetet og bogstaver på, da det er sjovt.

 

Men der findes også andre måder at lære alfabetet på, hvis du er i gang med projekt ”lær bogstaver 3 år”.

 

Alternativer til at lære alfabetet

 

Digitale spil

 

Det er ikke til at komme udenom, at vi lever i en digital verden. Derfor findes der selvfølgelig også en digital måde at lære dit barn bogstaver og alfabetet på – også selvom dit barn måske kun er 3 år gammelt. Alfabetet kan f.eks. læres ved hjælp af en masse spil og sjov på nettet på sider, der har specialiseret sig i indlæring af alfabetet, tal og lignende for mindre børn.

Forskning viser, at sammenspil mellem leg og læring er et af de førende indlæringsmåder. At have det sjovt mens man lærer har derfor stor betydning for indlæringen.

Alfabetplakater

 

Leg, læring og kreativitet kan også foregå med fysiske bogstaver eller en børnevenlig alfabetplakat, hvor formålet er at gøre indlæringen sjovere hos barnet. Alfabetplakaten er især noget, vi kan anbefale, da vi har erfaring med, at børn lærer hurtigere og har det sjovt, mens de gør det, når de bruger plakaterne.

 

Hos vores alfabetplakat, har vi haft fokus på, at den skulle være holdbar og miljøvenlig, så den i rammen let kan tages ned fra væggen på børneværelset og evt. ind i legehjørnet i stuen. At plakaten består af et holdbart og tykt materiale, betyder ligeledes at børn med lethed kan trykke på alfabetplakaten, mens den er i ramme, uden den går i stykker.

 

Lær bogstaver og lær alfabetet med plakaterne kan gøres sjovt ved, at du finder på nogle små opgaver, som skal løses undervejs. Det kan være at finde de bogstaver, der er i ordet ”Abe” eller at finde de bogstaver i alfabetet, der er i dit barns navn.

 

Barnet behøver ikke kunne stave til det, da det nok er lidt for stor en mundfuld. Men ved at give dig god tid og gøre det med en sjov klokke, når et bogstav er fundet, er det noget, der selv er sjovt, når den står på projekt ”lær bogstaver 3 år”.

 

Der er derfor mange og forskellige måder at kaste sig ud i lær bogstaver og lær alfabetet på.

 

Find de indlæringsvenlige alfabetplakater her.