Corona: 7 tips til udendørs og indendørs aktiviteter for børn

 

Coronavirussen har lagt Danmark ned og fået vores statsminister, Mette Frederiksen, til at lukke ned for blandt andet skoler og institutioner fra den 16. marts. Du er måske endda også sendt hjem for at arbejde. Men hvordan skal du beskæftige børnene, så de ikke kommer til at kede sig, og du kan koncentrere dig om dine arbejdsopgaver? Det giver vi dig 7 kreative tips til.

Skoler, institutioner og flere arbejdspladser holder lukket de næste to uger. Men det betyder ikke, at du og børnene behøver isolere jer eller lave absolut ingenting med iPad’en eller fjernsynet tændt fra morgen til aften. Lukningen af institutioner, skoler og arbejdspladser er en god mulighed for at få sat gang i den kreative del af hjernen på og være sammen på en anden måde end normalt.  

Hvad kan man lave under corona? Hvilke indendørs aktiviteter kan man sætte børnene i gang med?

 

Påskepynt

 

Selvom det måske er lidt nemt at glemme midt i kaosset, så er det faktisk påske lige rundt om hjørnet. Højtiden er en god mulighed for at sætte børnene i gang med aktiviteter, som ikke kun giver dem mulighed for at udfolde sig kreativt – men også for at glæde bedsteforældrene.

 

Find derfor papir, sakse og farveblyanter frem og få dine børn til at trylle de flotteste gækkebreve frem, som I kan sende afsted til bedsteforældre, oldeforældre og hvad børnene ellers har af nære familiemedlemmer.

 

En anden sjov og ret kreativ påskeaktivitet for børn er at puste æg og male dem efterfølgende. Dine børn vil helt sikkert finde det sjovt at skulle puste æggehvider og æggeblommer ud gennem et lille hul i ægget. Derudover giver malingen dem mulighed for at fordybe sig og koncentrere sig, hvilket gør dem naturligt trætte.

 

Kreativ læring med læringsplakater

 

Det kan være svært at finde på nye og spændende metoder til at få børnene til at hænge i med hjemmeskolingen eller læringen generelt. Det er her læringsplakater kommer ind i billedet, da de kan bruges til aktiv og anderledes læring, som både er sjovt for børnene og for dig.

 

Læringsplakater findes i mange udformninger og med dem kan du blandt andet øve alfabetet med de helt mindste, lære dem tallene fra 1-10 eller lære dem noget om geografi og andre lande ved hjælp af verdenskort. Det behøver ikke være som i skolen. Du kan f.eks. bede dem om at udpege et land på kortet med bind for øjnene. Det land, som bliver valgt, skal de så finde oplysninger omkring såsom sprog, befolkningstal, religion, hovedstad og hvad du nu ellers kan finde på. Der kan nemt gå en god rum tid med det, uden det bliver kedeligt.

 

Det er ikke nødvendigvis så spændende for børnene at sidde på en stol og tælle fra 1-10 eller synge alfabetet. Med læringsplakater med dyr eller andre sjove ting på, bliver det hele pludseligt meget sjovere.

LæringsplakaterLæringsplakater Børneplakater

Se her søde >læringsplakater<.

 

Spille spil

 

Alle børn elsker at spille spil. Det er en aktivitet, som du sagtens kan sætte dem i gang med, uden du behøver være en del af det, hvis du har arbejdsopgaver, du skal koncentrere dig om. Ludo, Uno og Trivial Pursuit for børn har altid være gode, tidsfordrivende spil.

 

Hvis det er lidt begrænset, hvad I har af spil til at ligge derhjemme, er det oplagt at spørge naboerne om, hvad de har eller tage på osetur til butikker som Arnold Busck og Bog & Idé. Husk da blot at holde afstand til de andre.

 

Højtlæsning

 

Hvis du har brug for en pause eller få børnene ned i et mere roligt leje, er en god aktivitet at læse højt for dem. Langt de fleste børn holder meget af at få læst gode og spændende historier op af deres forældre.

 

Selvom bibliotekerne holder lukket, findes der mange gratis eller billige online muligheder til at finde børnebøger at læse højt op fra, hvis jeres egne bøger både er læst forfra og bagfra. Det er særligt en god aktivitet hen over middagen eller senere på eftermiddagen, hvor energiniveauet hos børn godt kan stikke lidt af.

 

Det er samtidig en rigtig god måde at have lidt kvalitetstid på, som måske ikke på samme måde er muligt i en travl og hektisk hverdag.

 

Lave perleplader

 

Perleplader er en god klassiker, når det kommer til indendørs aktivitet. Både drenge og piger kan lægge perler, da der i dag findes et væld af motiver, man kan lægge på en perleplade.

 

Hjælp gerne børnene i gang ved at finde motiver, de kan lægge. Hvis ikke I har nogle hæfter liggende, findes der mange guides til perleplademotiver på nettet, som de kan bruge. Det er en god og rolig aktivitet, hvor det kreative og fordybelsens kunst kommer i spil – og så har du ro til at arbejde.

 

Hvilke udendørs aktiviteter kan man sætte børnene i gang med?

 

Selvom både børn og voksne er blevet bedt om ikke at være i tæt omgang sammen med andre mennesker, betyder det ikke, at vi ikke må bevæge os udenfor. Det kan tværtimod være strengt nødvendigt for at komme igennem de 14 dage, da det giver god energi og højt humør.

 

Skovbingo

 

En rigtig god og aktiv aktivitet udenfor er skovbingo. Den behøver i og for sig ikke at omhandle skoven, hvis ikke i er i nærheden af en. Det kan også være havebingo, bybingo eller noget helt tredje, det kan kaldes.

 

Ideen med skovbingo er at lave et ark inddelt i felter med billeder af ting, børnene skal finde. Ved skovbingo kunne det være et grantræ, en fugl, en rede, en edderkop og et spor fra en hjort. Find på så mange ting, du kan. På denne måde får børnene både brugt noget energi samtidig med, at de lærer noget om skoven og naturen – så er det også lidt som at være i skole.

 

Ved bybingo kunne det være en kirke, en lygtepæl, hajtænder, et byskilt med mere. Det er kun fantasien, der sætter grænserne!

 

Gadekridt

 

Gadekridt er en klassiker, når det kommer til udendørs aktivitet og er en nem måde at få børn til at lege ude. Det er sjovt at tegne med og giver dem frihed til at tegne lige hvad de vil, og hvor de gerne vil. Det er også med til at udvikle deres kreativitet og fantasi.

 

Hvis det kommer på tøjet, er det rent nemt at fjerne igen med vand og sæbe, hvilket også gælder på fliserne udenfor. Du kan derfor sætte dem i gang med gadekridt uden at bekymre dig om pletter, mens du arbejder.

 

Spark til dåsen

 

En rigtig god leg at sætte dine børn til er spark til dåsen. Her skal alle gemme sig, mens fangeren tæller til 50 eller mere. Børnene skal gemme sig godt og bliver de fanget, skal de spæne hen til dåsen og nå den som den første.

 

Det bliver lidt sjovere sammen med legekammerater fra skolen, hvilket sagtens kan lade sig gøre, hvis du blot fortæller dem, at de ikke skal kramme, holde i hånd og hoste ned i ærmet, hvis det skulle ske. Børn må gerne lege sammen, så længe forholdsreglerne bare bliver taget.

 

Aktiviteter inde og ude får de 14 dage til at flyve afsted

 

Selvom det kan synes som lidt af en udfordring at skulle passe sit arbejde på grund af corona-krisen samtidig med at skulle tage sig af sine børn, mens skoler og institutioner er lukket, er både aktiviteter inde og ude en god måde at få dagene til at gå hurtigt på. Børn er som regel også gode til at videreudvikle på de aktiviteter, man sætter dem i gang med. Så når de først er aktive, går der ikke længe, før du har helt ro til at koncentrere dig om dine arbejdsopgaver. 

Husk altid at holde dig opdateret på de gældende love, regler og påbud fra det offentlige og sundhedsstyrelsen.